Meta Kognitiv terapi

Meta kognitiv terapi udfordrende spørgsmål

Du skal undersøge, om det er rigtigt, at du ikke har indflydelse på, hvad du gør med dine bekymringer. I metakognitiv terapi påstår behandleren, at alle mennesker kan påvirke, hvad de gør med deres bekymringer. Overbekymrede mennesker tror bare ikke på det. I første omgang skal du undersøge det med en række spørgsmål.

1) På en skala fra nul til hundrede procent – hvor nul svarer til, at du overhovedet ingen indflydelse har – hvor meget indflydelse mener du så, du har over dine bekymringer?

2) Har du nogensinde oplevet, at bekymringer er stoppet? Hvis bekymringerne er uden for din kontrol, hvordan stopper de så nogensinde? Hvor bliver de af?

3) Hvad sker der med bekymringerne, når du sover? Hvis bekymringerne er uden for din indflydelse, hvordan falder du så i søvn?

4) Har du nogensinde glemt en bekymring tanke? Et par timer eller dagen efter? Hvis ja, hvor blev den af?

5) Hvor mange af dine bekymringer fra i går, kan du huske nu? Har de været inde i dit hoved indtil nu? Har der været pauser, hvor du ikke bekymrede dig om et særligt problem?

5) Har du nogensinde oplevet en nødsituation, du skulle reagere hurtigt på? Sygdom, trafikuheld, andre typer ulykker, og så videre? Hvad skete der med bekymringerne? Ændrede du fokus eller fortsatte du med at bekymre dig over det samme?

6) Hvad sker der, når du bekymrer dig, og din mobil ringer? Naboen ringer på døren? En veninde skriver til dig? Der sker noget uforudset? Stopper dine bekymringer i de situationer og forholder du dig i stedet til din mobil, naboen, veninden og eller det uforudsete Eller
fortsætter du med at bekymre dig, som om intet var hændt?

7) Hvis du stopper med at bekymre dig efter seks timer, kan du så også stoppe efter fem minutter?

8) Kan du vælge at bekymre dig i længere tid, end du normalt gør? Hvis du kan, betyder det så ikke, at du kan kontrollere dine bekymringer?

9) Nogle overbekymrede mennesker mener, at det er deres hjerne, der bekymrer sig. Men hvem styrer deres hjerne? Er det andre mennesker, der styrer deres hjerner? Er det naboen, der ringer på, eller mobilen når den ringer, der styrer deres hjerner? Eller er det dem selv, der vælger, hvad de vil fokusere på?

10) Hvis andre styrer din hjerne, kan de så også få dig til at afsløre dine allerdybeste hemmeligheder? Passwords til spilkonti, hvad du kan kan lide?

11) Hvem vælger, hvad der er vigtigst at fokusere på – bekymringerne i dit hoved? Er det dig, der vælger fokus? Hvis du vælger fokus, er det så ikke også dig, der har indflydelse på, hvad der sker med bekymringerne?

12) De her spørgsmål skal du få dig til at tænke over, hvor meget kontrol du har over bekymringerne. Inden du kastede dig over spørgsmålene, vurderede du, hvor mange procent du mente, du havde indfyldelse over dine bekymringer. Efter at have gennemgået spørgsmålene vil jeg bede dig gøre det igen. Hvor meget kan du påvirker dine bekymringer?