10 måder at slippe af med den indre tanketerroris


Screenshot 2014-12-26 20.12.41

Vores indre tanketerrorist gør at vi kan have negative tanker om alverdens ting. Det kan være bekymring om vores økonomi, parforhold eller noget helt andet? Tanker som ofte ikke har hold i virkeligheden.

Tanketerroristen dukker uventet frem som et modbydeligt bagholdsangreb. Tanketerroristen kan gøre at vi føler os som en flygtning som søger efter beskyttelse mod kugler vi aldrig ved hvornår kan ramme os.

Måske er dine tanker mindre ubehagelige? Men, uanset angst, frygt eller bekymring er vores tanketerrorist svær at håndtere.

Så hvad kan vi gøre for at slippe af med tanketerroristen der uden advarsel rammer vores hoved igen og igen? Hvordan kan vi finde, salig, autentisk beskyttelse mod denne fare?

Screenshot 2014-12-26 20.09.20

Her er en liste over 10 måder at sejre på.

1. Tænk på noget andet
Når du forsøger at få dit hoved til at tænke på noget andet er det at distrahere sig selv. Det er bedre at distrahere sig selv med en ting, end at lade tankerne vandre formålsløs rundt. Det er fordi målløse tanker der vandrer rundt og rundt ofte er forbundet med rædselsvækkende ting. Det er bedre målrettet at koncentrere sig ved at lukke øjnene og lade musik komme gennem dine øre. Så dine følelser og krop fyldes med håb og taknemmelighed. Eller at sætte benende på bordet og se et betagende tv-program. Måske sidde i lampens hyggelige skær og læse en vidunderlig bog der føre dig ind i en spændende verden. Eller noget helt andet der gør dig glad i hjertet og få smilet frem.

2. Stress strengt forbudt
En anden måde at undgå vedvarende dårlige tanker er at undgå stress. Stress gør at uønskede tanker bomber os som en orkan og terroriser vores indre hygge.

3. Udskyd tankerne til senere
Forskere har forsøgt at bede dem med vedvarende ødelæggende tanker om at udskyde deres bekymringer indtil en udpeget 30-minutters “bekymrings periode”. Noget forskning tyder på, at nogle finder dette virker som en god måde at “parkere” dårlige tanker på. Så tænk på dine bekymringer for en bestemt periode, fordi det kan beskytte dig resten af tiden.

4. Paradoksal psykologi
Hvad hvis man i stedet for at forsøge at undertrykke en bekymrende gentagne tanke, målrettet siger til den: “kom frem din terrorist”? Det kan forekomme paradoksalt, at fokus på at opsøge de terroriserende tanker, kan hjælpe med at få den væk. Det er baseret på eksponeringens psykologi. Et eksempel er langsomt, men sikkert at blive udsat for at komme tættere og tættere på en edderkop, indtil frygten begynder at forsvinde. Denne fremgangsmåde er ikke for sarte sjæle, men forskning tyder på det kan være brugbart.

5. Godkendelse
I samme retning, men ikke så direkte, er der beviser for, at acceptere uønskede tanker snarere end at angribe dem virker. At angribe tankerne er ligesom at kæmpe i kviksand. Jo, mere du bevæger dig jo dybere synker du.
Forestil dig tankerne kommer ud af ørerne som marcherende soldater. Forestil dig at soldaterne marchere gennem dig. Du må ikke argumentere med soldaterne eller undgå dem, eller få dem til at gå væk. Bare se dem marchere gennem dit hoved.

6. Accept at tankerne
Accept kan være buddhistisk mindfulness meditation der fremmer en holdning af medfølelse og ikke dom mod de tanker, der suser gennem dit hoved. Dette kan også være en nyttig fremgangsmåde mod uønskede gentagne tanker.

7. Bekræft dig selv
Selvbekræftelse indebærer at tænke på dine positive træk og overbevisninger. Det har vist sig at øge selvtillid og selvkontrol. Det kan også være nyttigt mod de terroriserende gentagne tanker

8. Skriv om det
I modsætning til selvbekræftelse, er skrivning om dine dybeste tanker og følelser blevet grundigt testet, og det har en række psykologiske fordele. Skriv om dine følelser, fordi det kan reducere tilbagevendende uønskede tanker.

9. Stop med at tænke
Zen Buddhisme og andre retninger arbejder mod at tænke. Når du lære ikke at tænke, opdager du stilheden i dig selv og hvilken befrielse det er ikke at tænke? Det giver ro og du kan aldrig blive ramt af ødelæggende tanker. Nogle mener ligefrem, at jo mindre vi tænker, jo mere lykkelige er vi?

10. Kognitiv terapi
Kognitiv terapi handler om at erstatte dine terroriserende tanke med realistiske positive tanker. Hvis man bliver ved at gøre dette hver gang en dårlig tanke kommer vil de negative tanker til sidst slet ikke komme mere.

Prøv de forskellige ting af. Noget vil virker godt, andet mindre godt. Ingen af disse forslag er farlige og måske kan de gøre at de fejlagtige dårlige tanker stopper med at terroriser dig?

Screenshot 2014-12-26 20.12.20

lasseemilebbesen